Nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom

Nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom je javna isprava kojom se mogu ostvariti dodijeljena prava na povlastice u području mobilnosti.

Osoba kojoj će biti odobreno minimalno jedno pravo na povlasticu postaje Nositelj javne isprave – Nacionalne iskaznice za osobu s invaliditetom.

Na samoj ispravi znakom X bit će označeno pravo koje osoba ostvaruje.

Povlastice u prometu

Pravo na povlasticu u željezničkom prijevozu

Pravo na povlasticu u željezničkom putničkom prijevozu od 75% od redovne prijevozne cijene vozne karte za četiri putovanja godišnje te na besplatnu vožnju pratitelja kada se osoba s invaliditetom koristi ovom povlasticom.

Pravo na povlasticu pri korištenju autocesta

Oslobađanje od plaćanja cestarine za uporabu autoceste i objekta s naplatom (most, tunel, vijadukt i slično) za osobni automobil kojim se prevoze osobe s invaliditetom
(prema kriterijima iz Zakona o povlasticama u prometu) za osobne potrebe.

Pravo na povlasticu u pomorskom putničkom prijevozu

Četiri putovanja godišnje s popustom od 75% od redovite prijevozne cijene vozne karte za osobu s invaliditetom koja ispunjava kriterije iz Zakona na svim linijama u pomorskom prometu te besplatna vožnja za pratitelja kada se osoba s invaliditetom koristi ovom povlasticom.
Ili besplatni prijevoz na svim trajektnim linijama s obvezom javne usluge za osobu s invaliditetom i dijete s teškoćama u razvoju koje ispunjava kriterije iz Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu (NN broj 19/22), besplatni prijevoz za pratitelja kada se osoba s invaliditetom i dijete s teškoćama u razvoju koristi ovom povlasticom, besplatni prijevoz za osobno vozilo kojim se osoba s invaliditetom i dijete s teškoćama u razvoju prevozi.

Pravo na povlasticu uporabe javnih cesta

Oslobađanje od plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila ili prilikom produženja važenja prometne dozvole osobi s invaliditetom koja ispunjava kriterije iz Zakona za jedan osobni automobil koji ima u svom vlasništvu odnosno koji koristi na temelju ugovora o leasingu.
Ako je osoba s invaliditetom maloljetna osoba ili osoba lišena poslovne sposobnosti, a nema osobni automobil u svom vlasništvu, ima pravo na povlasticu za jedan osobni automobil koji je u vlasništvu njezinih roditelja ili skrbnika odnosno koji oni koriste na temelju ugovora o leasingu.

Europska iskaznica za osobe s invaliditetom

Saznaj više

Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom

Saznaj više

Cookie policy

Za pravilno funkcioniranje ove web stranice i kako bi unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Prihvati odabrane