Hrvatska predvodnica EU-a u području javnih isprava za osobe s invaliditetom

U sklopu projekta MOSI – "Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“ AKD je isporučio 116 343  Europskih iskaznica i Europskih parkirališnih karata za OSI

Zagreb, 23. veljače 2024. – Projekt MOSI – "Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“, čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a AKD partner, uspješno je realizirao ciljeve. Hrvatska je tako postala predvodnica Europske unije u području javnih isprava za osobe s invaliditetom. Na završnoj konferenciji održanoj u zagrebačkom hotelu Westin predstavljeni su rezultati projekta što uključuje i kompleksan IT sustav za dodjelu povlastica osobama s invaliditetom u području prometa koji je potpuno automatiziran.

svi

Hrvatska je prva država članica EU koja je uvela dva dokumenta: Europsku iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, a temeljem Zakona o povlasticama u prometu. Europska komisija je 8. veljače 2024. godine objavila postizanje političkog dogovora o Direktivi kojom se uvode upravo ove jedinstvene isprave. Na konferenciji su, među ostalima, sudjelovali Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture, Jure Sertić, glavni direktor AKD-a, te izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

OB KC

''Ponosan sam što je Hrvatska prva zemlja koja je provela sve glavne elemente ove Direktive i time postala predvodnica EU-a u području javnih isprava za osobe s invaliditetom. Ovim hvalevrijednim projektom željeli smo osobama s invaliditetom omogućiti brže i jednostavnije ostvarivanje prava koja imaju u području mobilnosti i to na način da predočenjem jednog dokumenta mogu ostvariti sva prava koja imaju. Vjerujem da to predstavlja važan korak za daljnje osnaživanje prava osoba s invaliditetom, ali i pokazuje usmjerenost i posvećenost ove Vlade u poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom'', poručio je Butković.

JS

Glavni direktor AKD-a Jure Sertić istaknuo je ključnu ulogu AKD-a u razvoju IT rješenja koja olakšavaju osobama s invaliditetom pristup pravima, ali i pridonose razvoju digitalnih usluga. ''U okviru projekta MOSI, uspješno smo implementirali automatizirano izdavanje isprava za osobe s invaliditetom, bez podnošenja zahtjeva. Ugradili smo visoke sigurnosne mjere kako bismo prevenirali krivotvorenje i prijevare, te smo u Europsku iskaznicu ugradili beskontaktni čip za dodatnu funkcionalnost i sigurnost. S današnjim danom, čak 116 343 osobe s invaliditetom zaprimile su bar jednu od isprava. Ovo je tako još jedan u nizu uspješnih projekata koje vodimo kao priznati pružatelj usluga povjerenja od strane Europske komisije'', rekao je Sertić, podsjetivši i na projekte AKD-a, poput digitalne osobne iskaznice, digitalne studentske i zdravstvene iskaznice, digitalnih putnih vjerodajnica uključujući i inovativnu uslugu „PIN by digital“ za banke.

gru

''Registar osoba s invaliditetom utemeljen je u HZJZ-u 2001. prema Zakonu o registru osoba s invaliditetom. Prvotni zadatak Registra je bio dobiti statističke podatke za provedbu nacionalne strategije za osobe s invaliditetom i unaprjeđenje politika za tu posebice vulnerabilnu populaciju. Tijekom vremena registar je jačao, a prvi dokaz da je spreman za iskorak u direktno unaprjeđenje prava bila je provedba Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Uslijedili su izdavanje brodskih iskaznica, subvencioniranih kredita, inkluzivnog dodatka, sve do ovih izuzetno bitnih iskaznica koje osiguravaju mobilnost osoba s invaliditetom. Sve to ukazuje da registar nije samo statistički alat, već izuzetno važan način za unaprjeđenje kvalitete života'', istaknuo je Capak.

Mateo Crnković, voditelj projektnog tima AKD-a, predstavio je pobliže Europsku i Nacionalnu iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, objasnivši pritom proces njihova izdavanja.

pan

''Svim korisnicima koji ostvare pravo na Nacionalnu iskaznicu automatski se dodjeljuje i Europska iskaznica, osiguravajući im jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU s područja turizma, kulture i sporta. Što se tiče Nacionalne iskaznice Zakon omogućuje dodjelu povlastica u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta“, napomenuo je Crnković.

Nakon konferencije održan je panel pod nazivom 'Napredne tehnologije - nove mogućnosti' u sklopu kojeg su sudjelovali Dražen Antolović, ravnatelj uprave za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju, Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, Darijo Jurišić, zamjenik pravobranitelja za osobe s invaliditetom, Viktor Jozić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Sinergija Samobor, doc. dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med., specijalist javnog zdravstva, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu (HZJZ), te Ivana Norac-Kevo, specijalist za istraživanje trendova, analizu regulative i povezana rješenja u AKD-u.

dvo

''Ovaj projekt zaokružuje napore učinjene tijekom 2023. koja je bila godina donošenja izuzetno važnih zakonskih i podzakonskih propisa za osobe s invaliditetom. Godina u kojoj su uz Zakon o povlasticama u prometu doneseni Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku, a koji će zajedno osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima unaprijediti kvalitetu življenja. Prepoznavanje potreba i uloženi napori resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao korisnika ovog projekta i AKD-a kao projektnog partnera omogućili su i ostvarivanje brojnih preporuka Pravobranitelja za osobe s invaliditetom iz područja mobilnosti koje su se godinama ponavljale“, naglasio je Jurišić.

Marica Mirić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska prva zemlja koja je izvan pilot projekta implementirala Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom i pritom je povezala s Nacionalnom iskaznicom. Posebno je istaknula praktične prednosti novih isprava.

dvo2

"Nove iskaznice pružaju znatno poboljšanu mobilnost za osobe s invaliditetom, kako unutar Hrvatske tako i širom Europske unije. Inovativnost procesa izdavanja i primanja iskaznica leži u eliminaciji potrebe za podnošenjem molbi i posjetama šalterima, zahvaljujući umreženim sustavima. Ova tehnološka prednost omogućava izravan pristup podacima iz registara što omogućava i slanje dokumenata direktno na adresu prebivališta korisnika. Nacionalna iskaznica donosi veliku promjenu jer pravo oslobađanje od plaćanja cestarine za osobe kojima je ono dodijeljeno prema kriterijima iz Zakona više nije vezano uz vlasništvo vozila već da je osoba s invaliditetom prisutna u vozilu. Ove promjene predstavljaju značajan napredak u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom na razini cijele Europske unije", rekla je Mirić i najavila da će njihova organizacija pokušati prikupiti podatke od Europskog foruma za osobe s invaliditetom o povlasticama u drugim državama članicama.

Završnoj konferenciji i panelu prisustvovali su i brojni drugi predstavnici udruga osoba s invaliditetom i korisnici novih isprava, a neki, poput Maje Drobnjaković i Viktora Jozića, su i ponosno pokazali svoje nove dokumente.