O Projektu

Projekt Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti - C1.4. R1-I2 (MOSI) odobren je Nacionalnim planom oporavka i otpornosti Republike Hrvatske te financiran sredstvima Europske unije – NextGenerationEU, a provodi se u partnerstvu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i AKD d.o.o.

Projekt uključuje uspostavu Informacijskog sustava i Središnjeg registra prava osoba s invaliditetom koji će rezultirati dodjelom prava na povlastice i uvođenjem jedinstvenih zaštićenih isprava: Europske  i nacionalne iskaznice te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom. Izdavanje isprava provodi se sukladno kriterijima propisanim Zakonom o povlasticama u prometu (NN 133/23) te podacima iz Registra osoba s invaliditetom te ostalih registara. Prvo izdavanje će biti po službenoj dužnosti, bez potrebe za podnošenjem zahtjeva, a isprave će biti izrađene i dostavljene na adresu prebivališta krajnjeg korisnika u Republici Hrvatskoj.

Cilj projekta je brža i jednostavnija dodjela prava osobama s invaliditetom na području mobilnosti, uvođenje jedinstvenog dokumenta kojim će osobe s invaliditetom ostvarivati dodijeljena prava te povećanje dostupnosti interoperabilnih digitalnih javnih usluga osobama s invaliditetom.

Projekt omogućava i pojačanu zaštitu osobnih podataka korisnika i ujednačavanje prakse u dodjeli prava na povlastice. S druge strane, državnim institucijama projekt će omogućiti lakše i iscrpnije praćenje ostvarenih povlastica, u svrhu donošenja strateških odluka na poljima koja su ključna za osobe s invaliditetom.

Provedbom ovog projekta Republika Hrvatska postaje prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan provedenog pilot projekta.