U Požegi predstavljen projekt "Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“

Požega, 13. veljače 2024. – Projekt MOSI – ''Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti'', čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) partner, predstavljen je javnosti na edukaciji u Požegi. Projektom se uspostavlja kompleksan IT sustav koji će značajno olakšati dodjelu povlastica osobama s invaliditetom u području prometa, a na edukaciji su osobama s invaliditetom pobliže predstavljeni svi njegovi elementi. Ivana Norac-Kevo i Mateo Crnković iz AKD-a prikazali su Nacionalnu i Europsku iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, nove isprave kojima će se osobama s invaliditetom olakšati pristup brojnim pogodnostima i pravima na povlastice iz domene Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

MC

„Postupak dodjele povlastica u okviru ovog projekta je u potpunosti digitaliziran. Sada se prava na izdavanje isprava dodjeljuju automatski, sukladno zakonskim kriterijima, a isprave se izravno šalju na adresu prebivališta korisnika u Hrvatskoj i nije potrebno obilaziti šaltere. Sustav, povezan sa svim potrebnim državnim registrima, smanjit će administraciju u postupku dodjele prava, osiguravajući efikasnije i jednostavnije korištenje prava za osobe s invaliditetom“, pojasnila je Norac-Kevo.

INK

„Hrvatska je prva država članica EU-a koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. Svim korisnicima koji ostvare pravo na Nacionalnu iskaznicu automatski se dodjeljuje i Europska iskaznica, osiguravajući im jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU, uključujući turizam, kulturu (poput muzeja, kazališta i koncerata) i sport.  Zakon omogućuje dodjelu povlastica u četiri ključna područja - željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta“, napomenuo je Crnković.

JJ

„Naša udruga broji više od 300 članova koji su proteklih dana pokazivali veliki interes za nove iskaznice, redovito nas kontaktirajući za informacije. Kao predsjednica udruge i osoba s invaliditetom, nedavno sam dobila svoju iskaznicu, što mi omogućava da iz prve ruke pružim objašnjenja i podršku našim članovima. Ove iskaznice znatno će nam olakšati život, s obzirom na to da više nije potrebno obilaziti različite šaltere. Izuzetno smo sretni i pozitivno iznenađeni brzinom kojom su iskaznice uvedene i distribuirane među nama“, poručila je Jelosavka Jakovljević, predsjednica Udruge OSI Požega.

VS

„Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije kao organizacija civilnog društva djeluje od 2003. godine i trenutno broji 60 članova. Uvođenjem Nacionalne i Europske iskaznice te parkirališne karte olakšava se pristupa povlasticama i omogućuje se bolje samostalno funkcioniranja osoba s invaliditetom. Ovakve inicijative reflektiraju napredak društva u stvaranju ravnopravnih uvjeta za sve“, istaknula je Vesna Štefanek, predsjednica Društva multiple skleroze Požeško-slavonske županije.

ed

Podsjetimo, jedan od temelja ovog projekta je postojanje Registra osoba s invaliditetom koji se u skladu sa zakonom vodi u HZJZ-u. Za izdavanje svih navedenih javnih isprava osobama koje zadovoljavaju kriterije potrebni su potpuni podaci u Registru osoba s invaliditetom (ROI), stoga se pozivaju svi korisnici da što prije ažuriraju svoje podatke, kontaktirajući invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za dobivanje isprava je prebivalište u Republici Hrvatskoj. Projekt MOSI, financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, predstavlja investiciju vrijednu više od dva milijuna eura. Važeći dokumenti, rješenja i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024. Više informacija korisnici mogu pronaći na mrežnim stranicama https://mosi.akd.hr/.

pub pub2