U Splitu predstavljen projekt "Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“

Nacionalnu i Europsku iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom prvi će korisnici zaprimiti sljedeći tjedan

Split, 25. siječnja 2024. – Projekt MOSI – ''Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti'', čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) partner, predstavljen je javnosti na edukaciji u Splitu. Projektom se uspostavlja kompleksan IT sustav koji će značajno olakšati dodjelu povlastica osobama s invaliditetom u području prometa, a na edukaciji su osobama s invaliditetom pobliže predstavljeni svi njegovi elementi. Mateo Crnković i Darko Akrap iz AKD-a prikazali su Nacionalnu i Europsku iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, nove isprave kojima će se osobama s invaliditetom olakšati pristup brojnim pogodnostima i pravima na povlastice iz domene Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

„Postupak dodjele povlastica u okviru ovog projekta je u potpunosti digitaliziran. Sada se prava na izdavanje isprava dodjeljuju automatski, sukladno zakonskim kriterijima, a isprave se izravno šalju na adresu prebivališta korisnika u Hrvatskoj i nije potrebno obilaziti šaltere. Sustav, povezan sa svim potrebnim državnim registrima, smanjit će administraciju u postupku dodjele prava, osiguravajući efikasnije i jednostavnije korištenje prava za osobe s invaliditetom“, pojasnio je Crnković te najavio kako će Nacionalnu i Europsku iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom prvi korisnici zaprimiti sljedeći tjedan. 

„Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. Svim korisnicima koji ostvare pravo na Nacionalnu iskaznicu automatski se dodjeljuje i Europska iskaznica, osiguravajući im jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU, uključujući turizam, kulturu (poput muzeja, kazališta i koncerata) i sport.  Zakon omogućuje dodjelu povlastica u četiri ključna područja - željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta“, istaknuo je Akrap.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Tomislav Benjak naglasio je kako je jedan od  temelja ovog projekta postojanje Registra osoba s invaliditetom koji se u skladu sa zakonom vodi u HZJZ-u. „Za izdavanje svih navedenih javnih isprava osobama koje zadovoljavaju kriterije potrebni su potpuni podaci u Registru osoba s invaliditetom (ROI), stoga pozivamo korisnike da što prije ažuriraju svoje podatke, kontaktirajući invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za dobivanje isprava je prebivalište u Republici Hrvatskoj“, napomenuo je Benjak.

Koordinatorica inicijative udruga osoba s invaliditetom za zaštitu parkirališne karte Jugana Sinovčić istaknula je kako su ove iskaznice važan iskorak za sve osobe s invaliditetom u Hrvatskoj jer će pomoću njih lakše moći ostvarivati svoja prava iz područja mobilnosti. „Ono što nas iz Splita posebno veseli je da konačno imamo potpuno novu, unaprijeđenu parkirališnu kartu. Nakon inicijative udruga osoba s invaliditetom za izmjenu parkirališne karte i uspješno provedene kampanje Split parkinga 'Želiš li se mijenjati za mjesto?', kojom smo željeli senzibilizirati javnost u vezi zloporabe parkirališne karte te sudjelovanja u procesu izrade zakona i pravilnika, došli smo do ostvarenja krajnjeg cilja, a to je parkirališna karta koja ima višestruku sigurnosnu zaštitu te su uvedene novosti u načinu korištenja i kontrole karte“, zaključila je Sinovčić.

Iskaznice za osobe s invaliditetom za prijevoz državnim trajektnim linijama dosad je izdavala Agencija za obalni linijski pomorski promet, a ravnateljica Agencije Paula Vidović istaknula je kako su od početka izdavanja do konca 2023. ostvarena besplatna putovanja za 117.312 korisnika, pozdravivši uvođenje novih isprava. ''Nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom objedinit će sva prava iz svih vidova prometa u Republici Hrvatskoj i tako osigurati jednostavnije i brže korištenje prava u prometu za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Čestitam AKD-u i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na spremnosti za realizaciju ovog hvalevrijednog projekta koji će osobama s invaliditetom pojednostavniti i uvelike olakšati ostvarivanje njihovih prava'', poručila je Vidović.

Projekt MOSI, financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, predstavlja investiciju vrijednu više od dva milijuna eura. Važeći dokumenti, rješenja i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024. Više informacija korisnici mogu pronaći na mrežnim stranicama https://mosi.akd.hr/.